Home » Українці влаштували у Венеції акцію, щоб привернути увагу до полонених

Українці влаштували у Венеції акцію, щоб привернути увагу до полонених

by Marko Florentino
0 comment


Команда українського фільму влаштувала у Венеції акцію, щоб привернути увагу до полонених

MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images

У середу, 4 вересня, на 81-у Венеційському міжнародному кінофестивалі відбувається світова прем’єра документального фільму “Пісні землі, що повільно горить” режисерки Ольги Журби. Перед показом команда влаштувала акцію на червоній доріжці, щоб привернути увагу до українських цивільних та військовополонених, яких утримує Росія.

Стежте за найважливішими подіями української культури в Telegram i WhatsApp!

Команда на чолі з Ольгою Журбою з’явилася в одязі з вишивкою, що зображує відстань від острова Лідо до восьми різних місць позбавлень волі, де росіяни утримують українців.

“Ми хотіли нагадати про страшні умови утримання людей у місцях позбавлення волі, про нелегітимні судові справи та сфабриковані звинувачення, про тортури та смерть. Про все, що досі безкарно здійснює Росія – країна-терорист – з людьми, які взагалі не мали там опинитись”, – розповіла режисерка.

Ольга Журба

Режисерка Ольга Журба

Aleksander Kalka

Розробила формат майбутньої вишивки українська мультидисциплінарна мисткиня та дизайнерка Аліса Любомська. “Я обрала ручну вишивку, завдяки якій кожна літера стала унікальною, а текст – ніби написаний від руки. Подібний до того, що люди пишуть у листах, що часто є чи не єдиним, хай і не певним, способом тримати звʼязок з полоненими. До того ж вишивка – це наш культурний код і такі елементи – додаткова можливість сказати, хто ми; показати, що це частина нашої культури”, пояснила вона.

Режисерка Ольга Журба та герої

Режисерка з героями фільму

Aleksander Kalka

Крім знімальної групи, представити фільм до Венеції прибули і кілька його героїв: артменеджерка Ганна Васик, яка у червні 2023 року стала бойовим медиком евакуаційної бригади 78-й окремого десантно-штурмового полку “Ґерць”, а нині займається рекрутингом у Генеральному штабі, актор “Дикого театру” та Центру сучасного мистецтва “ДАХ” Микола Граднов-Савицький, який у 2022 році доєднався до Національної гвардії України як оператора БПЛА, у березні 2024 року отримав важкі поранення і наразі проходить протезування у Superhumans Center, бізнесмен з Маріуполя Михайло Пуришев, який у березні-квітні 2022 року допоміг виїхати з окупації тисячам українців, а зараз займається обладнанням Пунктів незламності на прифронтових територіях.

Михайло Пуришев, Ганна Васик, Микола Граднов-Савицький

Михайло Пуришев, Ганна Васик, Микола Граднов-Савицький

Aleksander Kalka

На брифінгу перед прем’єрою Ганна Васик зазначила, що “важливо подивитися цей фільм, щоб осмислити жахи війни”. Михайло Пуришев додав, що стрічка показує, яким насправді важким є порятунок людей в часи війни. Микола Граднов-Савицький поділився, що фільм дуже цінний для нього тим, що “може показати майбутні покоління воїнів, волонтерів, ветеранів, які демонструють, що життя продовжується”.

Українці на червоному хіднику у Венеції

Команда фільму на червоному хіднику у Венеції

Victor Boyko/Getty Images

Про фільм “Пісні землі, що повільно горить”

“Пісні землі, що повільно горить” — аудіовізуальний щоденник занурення України у прірву тотальної війни. Був відзнятий у перші два роки повномасштабного вторгнення.

Режисерка Ольга Журба (“Назовні”, “Папині кросівки”) показує місця, людей, рідкісні діалоги, звуки та тишу, які оприявнюють хронологію нормалізації відчуття війни в суспільстві.

Про 81-й Венеційський кінофестиваль

81-й Венеційський кінофестиваль проходить у Італії з 28 серпня по 7 вересня.

Цьогорічне журі очолює французька акторка Ізабель Юппер. Разом із нею фільми оцінюють американський режисер Джеймс Грей, англійський режисер Ендрю Хей, польська режисерка Аґнєшка Голланд, бразильский режисер Клебер Мендонса Філью, мавританський режисер Абдеррахман Сіссако, італійський режисер Джузеппе Торнаторе, німецька режисерка Юлія фон Гайнц і китайська акторка Чжан Цзиї.

Відкрив 81-й фестиваль фільм “Бітлджус, Бітлджус” режисера Тіма Бертона. У програмі нові фільми Тодда Філліпса, Педро Альмодовара, Луки Гуаданьїно, Пабло Ларраіна. На червону доріжку у Венеції представляти свої роботи вже виходили Анджеліна Джолі, Бред Пітт, Ніколь Кідман, Джордж Клуні, Моніка Белуччі, Джуд Лоу, Едріан Броуді, Кейт Бланшетт та інші.

Цього року до програми Венеційського кінофестивалю увійшло дві українські стрічки: драма “Медовий місяць” режисерки Жанни Озірної та документальний фільм режисерки Ольги Журби “Пісні землі, що повільно горить”.





Source link

You may also like

Leave a Comment

NEWS CONEXION puts at your disposal the widest variety of global information with the main media and international information networks that publish all universal events: news, scientific, financial, technological, sports, academic, cultural, artistic, radio TV. In addition, civic citizen journalism, connections for social inclusion, international tourism, agriculture; and beyond what your imagination wants to know

RESIENT

FEATURED

                                                                                                                                                                        2024 Copyright All Right Reserved.  @markoflorentino